2012. január 20., péntek

Dunaújváros kínai kapcsolata

Yingtanból augusztusban látogatott városunkba egy delegáció kapcsolatépítés céljából.

Bár akkor elég homályosan fogalmazott a küldöttség vezetője a testvérvárosi kapcsolattal együtt járó célokról és a szándékokról, mára határozottabban körvonalazódtak a lehetőségek és a szándékok.
Néhány hete érkezett vissza a viszontlátogatásból Izsák Máté önkormányzati képviselő.
– Milyen Yingtan?
– Mindössze három napot töltöttem ott, Yingtan megismeréséhez ez rövid idő. Még nincs harmincéves a folyóparti város, 1,2 millió lakossal, hatalmas felhőkarcolókkal. Modern, tiszta, rendezett. Kellemes a klímája, évente csak egy hónapot kell fűteni. Az emberekből árad az önbizalom. Természetesen itt is a nagy szélsőségek a jellemzőek. A város vendégeként a legpazarabb vendéglátásban volt részem, még azt is teljesíteni szerették volna, ami eszembe sem jutott, de amikor volt egy kis szabad időm, azt is láthattam, hogyan vertek meg a rendőrök egy illegálisan áruló utcai kereskedőt. A fejlődés elképesztő léptékű és mértékű az ország általam látott részein.
– Benyomások?
– Igazi üzletemberek a vendéglátóink, pontosan tudják, mit akarnak. A látogatásunk idejére meghívtak egy ukrán delegációt is. Egyszerre vittek bennünket mindenhová, s egyszerre mutatták meg az értékeiket.
– Mit szeretnének?
– Eladni. Befektetni. Három gyárat mutattak meg nekünk. Az egyikben napszemüvegeket gyártanak, a másikban vízórákat. Ezek Kína 46 százalékát ellátják vízmérőkkel, Spanyolországba is szállítanak, sőt továbbterjeszkednének. Egy energiatakarékos izzógyárba is ellátogattunk. Kínában jövőre már csak energiatakarékos izzókat lehet használni. Hihetetlenül korszerű, automatizált gyárakról van szó.
– Felajánlották, hogy idejönnének?
– Nem pontosan. Ők nem ajánlottak fel semmit, inkább azt várják, hogy mi tegyünk ajánlatot nekik. A gesztusaikból ezt a következtetést vontam le. Meghívják a potenciális partnereket, s várják, hogy ki, mit ajánl nekik.
– Ezek szerint lesz folytatása a találkozónak…
– Mindenképpen. A következő látogatásukkor már gazdasági szakemberekkel és a gazdasági élet szereplőivel szeretnének találkozni, s ekkor már a részletek is szóba jöhetnek. Riválisunk, Ukrajna mellett szól, hogy náluk jóval alacsonyabb a munkabér. A mi javunkra az írható, hogy uniós tagállam vagyunk, így az unión belüli kereskedelemben előnyösebb helyzetbe tudnak kerülni, ha magyarországi gyáruk is van. Természetesen nem csupán nekünk és az ukránoknak mutatták meg, hogy mivel szeretnének üzletelni, hanem információim szerint egy finn delegációnak is.
– Milyen élményei maradtak?
– Talán az, hogy a vörös Kína egészen másmilyen, mint ahogyan mi elképzeljük. A másik az, hogy hihetetlenül barátságosak, és rendkívül jó vendéglátók, ugyanakkor kőkemény üzletemberek.
– Hozott valamit?
– Csak néhány apróságot pl.: rizspálinkát, legyezőt.
– Milyenek az árak?
– Az európai termékek ára legalább olyan magas, mint nálunk, a saját iparuk termékeit azonban nagyon kedvező áron tudják érvényesíteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése