2012. január 28., szombat

Aj-Vej-vej a dokufilm fesztiválon

Álló ovációval ünnepelte az Aj Vej-vej kínai máskéntgondolkodó művészről készült dokumentumfilmet a Sundance Filmfesztivál közönsége.

Az Aj Weiwei: Never Sorry című filmben, amit Alison Klayman forgatott, megszólal Aj Vej-vej közvetlen és tágabb környezete is. A rendező Kína vezető művészeivel, de kínai politikai aktivistákkal, illetve magával a művésszel és családjával is beszélgetett.

A helyi idő szerint vasárnap bemutatott dokumentumfilm felidézi Aj Vej-vej erőfeszítéseit, amivel több mint ötezer, a szecsuáni földrengés során elhunyt diák nevét segített összegyűjteni és közzétenni. A művész a hatóságokat tette felelőssé a tragédiáért, mert a gyerekeket a gyenge konstrukciójú iskolák temették maguk alá.

Klayman szerint az 54 esztendős művészen nyomot hagyott tavalyi letartóztatása és a fogságban töltött több mint két hónap.

Mint a Park Cityben megrendezett függetlenfilmes fesztivál közönségének elmondta: "Sokkal óvatosabb lett. Ha a vetítésre egy évvel korábban került volna sor, ő is itt lenne".

A brit központú ArtReview magazin által tavaly októberben a világ legbefolyásosabb művészének nevezett Aj Vej-vej azért maradt távol a premierről, mert úgy érezte, csak további bajt hozna saját fejére a részvételével - indokolta a rendező.

A művészi- és szólásszabadság szimbólumává vált Aj letartóztatását jó ideig teljes hírzárlat vette körül Kínában. A központi vezetést gyakran élesen bíráló alkotót áprilisban a pekingi repülőtéren vették őrizetbe. Minden kapcsolata megszakadt családjával, de a nagy nemzetközi tiltakozásnak köszönhetően végül tetemes - 8,4 millió jüan (300 millió forint) - óvadék fejében júniusban szabad lábra került. Hivatalosan adóelkerüléssel vádolják, és összesen 15 millió jüan (550 millió forint) befizetését követelik tőle. Támogatói, akik az óvadék előteremtésében is segítségére siettek, ezért tovább folytatják számára az adománygyűjtést.

Klayman több évet töltött a művész pályájának és életútjának feltérképezésével. A vele készült interjúkat még letartóztatása előtt vette fel. Az édesanyja azonban a kamera előtt mondta el, mennyire aggódik, hogy nem láthatja többé Aj Vej-vejt.

A Never Sorry című filmben a pekingi olimpiára épült Madárfészek tervezéséről és többek között a londoni Tate Galériában tavaly kiállított napraforgó-installációjáról híres művész "örök optimistának" vallotta magát.

http://hvg.hu/kultura/20120123_sundance_aj_vejvej#rss

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése