2012. január 28., szombat

Ipar

Eddig is tudtuk, hogy a világon a hamis márkajelzéssel ellátott termékek nagyrészt Kínából származnak. Nincs olyan ember, aki ne találkozott volna Magyarországon is vezető cégek termékeinek olcsó utánzataival.

Ám az utóbbi időben a kínai kormány is elkezdett küzdeni ezen hamisítások ellen. Az egyre népszerűbb kínai export nem engedheti meg magának, hogy a világ kereskedelmébe, mint az olcsó, utánzott, gagyi termékek előállításának hazájaként híresüljön el.

A kínai minőség-ellenőrző hivatal nyilatkozata szerint a tavalyi évben több mint 100.000 esetben nyomoztak hamis termékek előállításával foglalkozó csoportok után. A vizsgálatokat számos esetben rendőrségi feljelentés, és további nyomozás követte.

A 2011-ben vizsgált 111 ezer 300 féle áru összértéke nagyjából 5,5 milliárd jüan, vagyis 200 milliárd forint körül mozgott - tájékoztatott a minőségellenőrzési és karantén főhivatal azzal, hogy közel 1200 ügyben folytatódott a rendőrségen az eljárás. Az esetek jelentős része, több mint 50%-a élelmiszerekkel, építőanyagokkal és mezőgazdasággal kapcsolatosak volt. A hivatal szomorúan vette tudomásul, hogy az elmúlt évekhez képest nőtt a száma a bejelentéseknek, az indult nyomozásoknak, és az ebből kifolyó lefoglalásoknak.

A szakemberek megállapították azt is, hogy tavaly az egyes esetek átlagértéke jelentősen megnőtt az egy évvel korábbiakhoz képest. Míg 2010-ben alig haladta meg a 37 ezer jüant, addig 2011-ben 53.500 jüan volt, s a vizsgált ügyekből 800-nál a 150 ezer jüant is meghaladta. Az eseteknek közel a fele volt élelmiszerekkel, építőanyagokkal és a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos.

a 2011-es évben Kínát több nagy élelmiszerbotrány is felrázta. Ismét találtak melaminos tejterméket, amiből pár éve nagy felháborodás volt, és az egész világsajtó figyelemmel kísérte. Találtak még olyan céget, amelyik tiltott zsírégetőt kevert a sertéstápba, ezzel elérvén, hogy az állomány magasabb színhús aránnyal rendelkezzen. De voltak, akik ételszínezékkel “festették” meg a kenyeret, hogy az úgy tűnjön, mintha kukoricalisztből készült volna.

Az egyre felerősödő fogyasztóvédelmi és lakossági elégedetlenség hatására a Kínai kormány ígéretet tett, hogy a jövőben kiemelten fog foglalkozni a hamisításokkal.

http://hir.ma/kulfold/kina-egyre-tobb-a-hamis-termek/7755

http://www.muszakiforum.hu/?cid=88389&wa=hk10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése