2012. január 28., szombat

Madárinfluenza

Egy hónapon belül már a második ember halt meg madárinfluenzában (H5N1) Kínában. A halálesetek különösségét az adja, hogy egyik áldozat sem került kapcsolatba szárnyasokkal a megbetegedését megelőző egy hónapban – írta honlapján a The New York Times című amerikai napilap.

Mindkét halálos áldozat 39 éves volt, és Dél-Kína két, csaknem szomszédos tartományában élt. Egyikük december 31-én halt meg, másikukat pedig néhány napra rá, január 6-án vették fel egy kórházba.

A H5N1 fertőzött szárnyasokon, illetve azok tojásain vagy ürülékén keresztül terjed. Szakértők szerint a vírus világjárványt okozhatna, ha egy könnyebben terjedő mutációja alakulna ki. Az első áldozattal kapcsolatban állt emberek tünetmentesek maradtak, és egyelőre a második áldozat közeli ismeretségi körében sem bukkantak madárinfluenza nyomaira.

Így néhány szakértő kizárja, hogy a megbetegedések oka a H5N1-nek egy esetleg új, emberről emberre terjedő fajtája lett volna. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a H5N1-gyel fertőzött 582 ember közül 343 halt meg. Kína hatalmas mezőgazdasági területeivel és a világ legnagyobb szárnyasállományával a betegség melegágyának számít. Az utóbbi időben Vietnamból és Indonéziából érkezett hír hasonló madárinfluenzás halálesetekről.

Pusztító járvány vagy bioterrorizmus?

A madárinfluenza-vírus mutáns változatait tanulmányozó kutatók bejelentették, hogy a munkájukat övező aggodalmakat megértve hatvan napra önkéntesen felfüggesztik kutatásaikat. Az aggodalmat az keltette, hogy a madárinfluenza-vírus genetikai módosításával létrehozott mutáns vírus emberről emberre is képes átlépni, ezért egyesek attól tartanak, hogy a vírus laboratóriumokból való véletlenszerű kiszabadulása pusztító járványhoz, illetve genetikai leírásának tudományos lapokban való közzététele bioterrorizmushoz vezethet.

A Science és a Nature című vezető tudományos folyóiratok online kiadásában 39 víruskutató aláírásával jelent meg az ezzel kapcsolatos levél. A tudósok védelmükbe vették a közegészségügyi szempontból alapvetően fontos tanulmányokat, amelyekre szerintük azért van szükség, hogy figyelemmel lehessen kísérni, mikor mutálódik veszélyes irányban a H5N1 influenzavírus. A kutatási szünet lehetőséget ad a globális egészségügyi hatóságoknak és a kormányoknak, hogy mérlegeljék a kutatástól várható előnyöket és megegyezzenek abban, hogy miként lehet a kockázatot a minimálisra csökkenteni.

Két kutatócsoport – a hollandiai Erasmus Egyetem Orvosi Központjában és az amerikai Wisconsin-Madison Egyetemen – az Egyesült Államok kormánya által támogatott tanulmányában laboratóriumban génmérnökséggel létrehozott olyan mutáns H5N1 vírust, amely vélhetően könnyen terjedne emberek között is.

http://mno.hu/kulfold/ismet-aldozatot-kovetelt-a-madarinfluenza-1045620

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése