2012. január 20., péntek

Obama Kínáról

Washington – Az Egyesült Államok elnöke egy interjúban elmondta, Kína fejlődése mindenkinek jó, de azért nekik is be kell tartaniuk néhány szabályt.

A Közel-Kelet helyett már elsősorban a világ leggyorsabban fejlődő régiójára, az ázsiai-csendes-óceáni térségre irányul az amerikai külpolitika figyelme – mondta Barack Obama amerikai elnök a Time magazinnak adott interjúban.

A beszélgetést helyi idő szerint csütörtökön közölte honlapján az amerikai hetilap.

“Az ázsiai-csendes-óceáni térségben óriási tét a béke, a biztonság és a szabadkereskedelem szempontjából” – jelentette ki az amerikai elnök, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok az elmúlt évtizedben elhanyagolta a világnak ezt a részét, “mert intenzíven Irakra, Afganisztánra és a Közel-Keletre összpontosított”.

Kijelentette, hivatalba lépése óta Washington szorosabbra fűzte szövetségét Japánnal és Dél-Koreával, “egyértelműen jelezte”, hogy Amerika csendes-óceáni hatalom is, “ezt azonban úgy tette, hogy közben elismerte, egy békésen felemelkedő Kína mindenkinek jó”.

Barack Obama hozzátette, “ha volt is némi súrlódás a(z amerikai-kínai) viszonyban, az Kína miatt volt”. Mint kifejtette, az ázsiai óriás még mindig fejlődő, sőt szegény országként tünteti föl magát, és merkantilista (külkereskedelmi aktívumra törekvő) gazdaságpolitikát folytat.

“Amit nagyon világosan próbálunk mondani nekik, az a következő: nézzétek, srácok, felnőttetek, ti vagytok a legnépesebb ország a Földön, hamarosan, szinte elkerülhetetlenül, a tiétek lesz a legnagyobb gazdaság, ugyanazon szabályok szerint kell játszanotok, mint mindenki másnak” – fogalmazott az amerikai elnök.

Ha megkérdezik Angela Merkel német kancellárt, Manmohan Szingh indiai, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt, Ri Mjong Bak dél-koreai elnököt vagy David Cameron brit kormányfőt, azt mondanák, nagyon bízunk az (amerikai) elnökben – mondta Barack Obama, visszautasítva a bírálatokat, miszerint túlságosan hűvös, tartózkodó lenne a diplomáciában.

http://www.dehir.hu/vilag/obama-kina-sem-jatszhatja-mashogy-a-politikat/2012/01/20/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése